Att mäta ingredienserna med våg istället för att gå efter mått ger en mer exakt fördelning mellan ingredienserna. Glutenfria bakverk är mer känsliga för om det blir mer eller mindre av någon mjölsort eller psyllium tex. Investera i en bra våg helt enkelt.
Ersätt inte ett annat mjöl med ett annat. Olika glutenfria mjölsorter har olika egenskaper. Ett glutenfritt bröd är känsligare för om du byter ut ingredienserna än ett vanligt bröd.
Glutens egenskaper måste ersättas. Det gör du enklast genom att använda psyllium eller xantangummi. Psyllium binder vätska och håller ihop degen. Xantan ger degen spänst och mer volym.
Tycker du degen är kletig? Bra! Det ska den vara. Annars är risken stor att bakverket kommer att bli torrt. Du får stå ut med att det klibbar lite om fingrarna men det kommer göra dig gott sen. Tips när du ska kavla är att lägga degen mellan två bakplåtspapper så blir det lättare att kavla ut den kletiga degen.
En glutenfri deg kräver arbete, mer än en vanlig. Och helst med maskin. Degen behöver få luft för att kunna få volym och då behövs det tid för att få in luft helt enkelt. Ca 10 min brukar räcka.
Använd alltid kall degvätska, det ger bättre deg och mer smak. Lite socker i påskyndar jäsningen och ger näring till degen. Men lugn, sockret försvinner under jäsningen och ditt bröd är fortfarande sockerfritt.
Använd lagom med mjöl och mät med våg. Ett recept behöver alltid ha något som binder vätskan, tex psyllium eller Xantangummi. Det suger åt sig vätska, sväller och gör bakverket saftigt.
Hur får man sån där fin yta som på bild? När du ställt in brödet i ugnen, skvätt lite vatten ovanpå samt ställ en ugnsfast skål med vatten under brödet. Ytan kommer då bli krispigt fin och gyllenbrun.
Olika ugnar beter sig olika. Ställ därför klockan gärna på något mindre tid än vad receptet anger och kolla gärna en gång för tidigt så att ditt bröd inte stått inne för länge. För varmt och för länge gör ditt bröd torrt. Ha tålamod och testa dig fram med tiden och värmen.
Det första man vill göra efter att du bakat färdigt är ju att äta men om du har lite tålamod och låter brödet eller bakverket få vila kommer det smaka ännu godare. Låt det ligga under en handduk i några timmar så kommer det smaka ännu bättre sen.
Skicka ett härligt mail eller ring till oss så hjälper vi dig.